På en omtrent 30 hektar stor mark nordøst for Ringkøbing står snart 69.000 fabriksnye paneler og glimter i det flade landskab. Det kommende solcelleanlæg får en effekt på 15 MW, nok til at forsyne cirka 3.750 vestjyske parcelhuse.
Fra anlægget vil tre 300-kvadratskabler føre strømmen ud til 43 transformatorstationer og invertere; her skal bruges både højspændingssikringer og lavspændingssikringer.
Denne del af entreprisen er vundet af Ringkøbing forsyning, RAH, som vi hos SIBA har haft et godt samarbejde med gennem mange år.
"Derfor ringede vi til SIBA. Så kom de forbi til en kop kaffe, og så fandt vi jo ud af det," fortæller driftstekniker hos RAH Service, Jan Olesen.
Til kaffen præsenterede vi to forskellige løsninger; standardsikringen Back Up samt modellen General Purpose, der er udviklet på vores fabrik i Lünen, ved Dortmund. Selvom prisen på General Purpose er cirka dobbelt så stor som på Back Up, valgte RAH den førstnævnte. Den har nemlig en række driftsfordele.
Den dyre bliver den billige
General Purpose giver for det første en bedre sikkerhed, fordi den også kan overbelastningsbeskytte. Nok så væsentligt har den et markant mindre Watt-tab ved amperestørrelser op til 63 A: Ved fuld belastning (altså 63 A) taber General Purpose kun 54 W i modsætning til Back Up-sikringen, der taber 63 W.
Nu er det selvfølgelig sjældent, at sikringer konstant belastes fuldt, så for at give et mere virkelighedsnært eksempel, kan vi regne med 40 % belastning. Her klarer General Purpose sig 1,64 W bedre per fase per år – det vil sige, at tabet bliver 5 W mindre per anlæg per år.
Sikringerne giver altså et økonomisk plus på den lange bane, ligesom det lavere watt-tab sikrer en miljømæssig gevinst.
"Så det er bestemt ikke helt ligegyldigt," fastslår Jan Olesen. "Og vi er jo vestjyder, så vi er sikre på, at vi har fået en god handel ud af det."
Du er meget velkommen til at rekvirere datablade og et katalog her.
Hvor stor bliver RAH’s besparelse?
Det er svært at svare helt præcist på, men... Som nævnt ved vi, at General Purpose-modellen taber 1,64 W mindre per fase per år ved 40 % belastning end standardmodellen Back Up. Den viden kan vi kombinere med resultatet af et granskningsprojekt, vi foretog i 2011 sammen med et stort fransk forsyningsselskab.
Her kom vi frem til, at der spares cirka 1 € for hver watt, der tabes mindre i en sikring (1 fase) per år. Beregningen er netop baseret på en gennemsnitlig belastning på 40 % samt en antagelse om, at anlægget kører i 30 år. Korrigerer man for udviklingen i priser og rentesatser i forhold til 2011, gælder ligningen formentlig på tværs af forsyningsområder.
Fordi RAH taber cirka 5 W mindre per anlæg, sparer de altså cirka 5 € om året per anlæg i 2011-priser. På 30 år bliver det til 1.100 kr. per anlæg i 2011-priser, som materialiserer sig som ekstra indtjening fra kunderne. Cirka.
For talnørderne. Her kan du se, hvordan vi har fundet watt-tabet per fase per år i hhv. en Back-Up-sikring og en General Purpose-sikring. Øverst formlen, så udregningen for Back Up og nederst for General Purpose.